willington house, willington

 

The new residential property has been organised traditionally with living spaces on the ground floor and four bedrooms and a study on the first floor. There is also a basement games/hobby area with a small sunken courtyard with separate access.

 

The house is arranged over one and half storeys to enhance a rural appearance. There is a double garage separate from the house subserviently tucked away into a corner of site.The initial design has been mindful that any submissions are to positively reflect the character and appearance of the local area with particular regard to the local vernacular.The positioning of the new house is central to the site; both vertically and horizontally. The intention has been to give the largest possible space between both neighbouring houses and thus maintain a feeling of ‘openness’.

 

The general massing to the scheme adopts a minimal main frontage with a subservient side wing. The house therefore has two elements that are intentionally arranged to create the least amount of impact to the street scene and promote as far as possible space between houses.The proposal, when viewed from Bedford Road, is intended to appear as a traditional rural house. It is to be built from traditional materials and will be detailed as such with facing brick and clay tiles. The main frontage to the house is clad in timber weather boarding, a commonly used clad material found throughout Willington.