st andrews, bedford

 

This Victorian house close to Bedford Park still had the original back-of-house areas intact, including the knife and coal store, external work area and scullery.  Being adjacent to the current kitchen the clients wanted to combine all these areas to create an open plan kitchen / dining room.

 

It was a technically challenging project to create a space which reflected the period and style of the house.  The existing areas being converted all had different floor levels, ceiling heights and roof constructions.  A series of cranked steel beams which followed the line of the lowest ceiling line enabled the roof areas to be opened up and incorporated into one room.

 

New double doors and roof lights were incorporated to bring light into the back of the room, whilst the kitchen layout enabled the adjacent snug area to be better utilised.  All kitchen units, island units and joinery details were designed to tie in with the rest of the house.  The full height kitchen storage units conceal the stepped wall of the original building, whilst incorporating masses of storage which includes an acoustically separate washing machine and drying space.